Jak piec pizzę?

Jak piec pizzę?

Dostępna w wielu odmianach i powszechnie spotkana. Współcześnie nie ma chyba miasta na mapie Polski, gdzie nie byłoby choć jednej restauracji, gdzie podawana jest pizza. Kraków, Warszawa czy Poznań, w każdym przynajmniej większym mieście możemy zajadać się tym, pochodzącym z Włoch przysmakiem.

Jednak pizza nie jest równa pizzy i to, co oczywiste różni się smakiem w zależności od tego, jak zostanie przyrządzona. Ważną kwestią jest samo ciasto. Jeśli chcemy spróbować pizzy na wzór Włoski, to powinno być ono maksymalnie kruche i cienkie. Jeżeli zaś uważamy, że pizza, to tylko amerykański styl to ciasto może być puszyste i grubsze niż trzy milimetry. Bardzo ważne są składniki. Te w przypadku Włoskiej wersji pizzy, powinny być dodawane oszczędnie. W innym przypadku, jeśli nie zależy nam na świadectwie oryginalności wypieku, to możemy na spód, położyć co chcemy. Niezmiennie ważne jest jednak aby ser był jak najlepszej jakości. To on bowiem decyduje w dużej mierze o smaku pizzy. Zamiast dużej ilości sera żółtego niewiadomego pochodzenia i gorszego składu, lepiej postawić na kilka kawałków szlachetnego produktu. Dzięki temu zachowamy odpowiednią harmonię między smakami.

Pizza powinna być wypiekana tak, aby być równomiernie chrupka i delikatna, nigdy zbyt twarda. Kilka ciemnobrązowych bąbli na rancie pizzy to doskonała ozdoba, nadająca charakterystycznego aromatu. Aby upiec doskonałą pizzę na miarę włoskiej restauracji, należy używać wyłącznie przeznaczonego do niej pieca opalanego drewnem. Tylko on może rozgrzać się do odpowiedniej temperatury powyżej 400°C. Dzięki niej ciasto szybko wyrasta i równomiernie się rumieni, pozostając jednocześnie delikatne w środku. Produkt nie powinien też pozostawać w piecu zbyt długo. Ciasto, zwłaszcza jeśli jest wyjątkowo cienkie, piecze się dosłownie kilka minut przy założeniu, że piec został właściwie rozgrzany. Oczywiście pizza nie może być niedopieczona. Z dwojga złego już korzystniejszym rozwiązaniem jest, aby była lekko przypieczona, a nawet spalona po bokach. Jednak jeśli chcemy sięgnąć ideału, to kilka minut jest w sam raz, aby osiągnąć właściwy stan ciasta.

Zobacz więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/krakow-rynek-glowny

Zobacz inne artykuły:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *