Najpopularniejsze rodzaje pizzy

Najpopularniejsze rodzaje pizzy

Pizza to chyba najbardziej znane włoskie danie, którego popularność sięga daleko poza słoneczną Italię. Dzisiaj trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek knajpkę z kuchnią włoską, w której nie królowałaby właśnie pizza. Chorzów, Warszawa, Katowice czy Kraków – wszędzie tam zgłodniały mieszkaniec bądź turysta może liczyć na zjedzenie tej niezwykle smacznej i aromatycznej potrawy. A wybór jest naprawdę duży – od tradycyjnej pizzy neapolitańskiej aż po jej różnorodne odmiany. Jakie są najpopularniejsze rodzaje tego włoskiego przysmaku? Oto kilka z nich.

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska to najbardziej tradycyjna i klasyczna odmiana tej potrawy, która składa się z typowo włoskich składników – soczystych pomidorów i puszystego sera. Wśród jej najbardziej znanych odmian można wymienić:

  • pizza margherita (składająca się z pomidorów, sera mozzarella oraz bazylii)
  • pizza marinara (zawierająca pomidory, oliwę z oliwek, czosnek i oregano)
  • pizza capriciosa (w jej składzie dominuje pieczona szynka parmeńska, grzyby, pomidory, ser mozzarella, karczochy, oliwa z oliwek i czosnek)

Popularną odmianą pizzy neapolitańskiej jest także margherita extra, której podstawowych składnikiem (oprócz pomidorów, bazylii i oliwy z oliwek) jest mozzarella z Campanii.

Pizza sycylijska

Popularna napoletana to nie jedyna włoska pizza. Chorzów oferuje swoim mieszkańcom i turystom także pizze sycylijską, czyli sficione. Ten rodzaj najbardziej znanej włoskiej potrawy jest nieco nietypowy – po pierwsze pizza jest kwadratowa lub prostokątna (a nie okrągła), a dodatkowo charakteryzuje się bardzo grubym ciastem. Ten typ pizzy najczęściej jest podawany z owczym serem, sosem pomidorowym i czarnymi oliwkami lub karczochami. W niektórych odmianach można też spotkać anchois, które nadają potrawie wyrazisty i intensywny smak.

Focaccia

Focaccia to szczególny rodzaj pizzy, który charakteryzuje się tym, iż w swoim składzie – oprócz ciasta – posiada jedynie oliwę z oliwek i rozmaryn. Tak minimalistyczny skład sprawia, iż jest ona podawana przede wszystkim jako przystawka przed daniem głównym lub dodatek do innych potraw.

Wśród innych rodzajów włoskiego przysmaku można wymienić pizzę białą (zamiast sosu pomidorowego zawiera sos biały), pizzę typu Lazio (pizza na wynos wypiekana w kuchenkach elektrycznych) czy calzone (zapiekany placek z szynką, serem i oregano). Każda z tych potraw to prawdziwie włoska pizza. Chorzów i inne miasta Śląska zapraszają na wypróbowanie nowych smaków.

Zobacz inne artykuły:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *