Najważniejsze rodzaje pizzy

Najważniejsze rodzaje pizzy

Pizza, choć jest daniem o długoletniej, a nawet długowiekowej tradycji, to w Polsce została poznana dopiero po upadku PRL. To wtedy, na początku lat dziewięćdziesiątych, jak grzyby po deszczu powstawać zaczęły restauracje, w których królowała pizza. Gdańsk  to jedno z tych miast, gdzie pizzerie stały się elementem miejscowego krajobrazu. Jakie pizze zatem możemy w nich znaleźć i czym różnią się one od siebie?

Najbardziej włoska ze wszystkich pizz to Neapolitana

Jako duma narodowa pizza Neapoli jest znakiem firmowym, a składniki i sposób wykonania regulują patenty i oznaczenia. Pizzę przyrządza się z pomidorów San Marzano oraz mozzarelli di bufala sampana z mleka krów z dodatkiem liści bazylii. Całość skrapiana jest oliwą z oliwek. Nieco mniej kojarzona jest pizza Siciliana. W odróżnieniu od tej pochodzącej z Neapolu pizza ta jest kwadratowa i przygotowywana jest na grubym, puszystym cieście. Obowiązkowym dodatkiem są czarne oliwki. Bardzo podobna pizza jest serwowana również na Sardynii z tym wyjątkiem, że oliwki zastąpione są sercami karczochów. To pizze, które zostały zaimportowane wprost z Włoszech, a ich sposób przyrządzania właściwie nie zmienił się od lat. Jednak w Polsce największą popularnością cieszy się pizza Margherita. Znajdziemy tu takie składniki jak pomidory, ser mozzarella, bazylia oraz oliwa z oliwek. To także klasyk, który znany jest wszystkim wielbicielom pizzy, choć trzeba przyznać, że w Polsce coraz częściej wytykane jest jej ubóstwo. Wynika to z faktu, że nasz rodzimy rynek podbiły w pierwszej fazie, głównie pizzerie, pochodzące ze Stanów Zjednoczonych. Tamtejsza wersja pizzy różniła się zaś od tej, jaka była serwowana we Włoszech. Pizza po amerykańsku musiała być bowiem bogatsza. Chodzi tu nie tylko o samą różnorodność składników, ale też ich ilość oraz obecność sera. Pizza made in USA jest poza tym dużo tłustsza od jej włoskiego odpowiednika. Z tego powodu właśnie w Polsce dużą popularnością cieszy się pizza hawajska oraz pepperoni. Stanowią one swoistą kwintesencję amerykańskiego podejścia do kuchni i przypadły do gustu wielu polskim użytkownikom.

Zobacz więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/gdansk-c-h-alfa-gdansk

Zobacz inne artykuły:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *